There is no presentation available for this event

Europæisk erhvervsliv taber terræn: Udfordringer og muligheder

Økonomi | Handel | Samarbejde

I en globaliseret verden kæmper nationer intenst for at tiltrække virksomheder og skabe økonomisk vækst og arbejdspladser. Selvom EU historisk har domineret og har et stærkt udgangspunkt, taber europæiske industrivirksomheder desværre terræn i den globale konkurrence. Ifølge Europa-Kommissionen har mange europæiske virksomheder oplevet en forringelse af deres konkurrenceevne uden for EU.

 

Forringet konkurrenceevne

Business Europe’s Reform Barometer viser, at 45% af Business Europes medlemmer mener, at investeringsmiljøet for globale virksomheder i EU er forringet de seneste 12 måneder. Kun 13% ser en forbedring. En af de største udfordringer er den betydelige stigning i administrative byrder og omkostninger som følge af ny EU-lovgivning. Over de sidste fem år har 80 forordninger og 36 direktiver pålagt europæiske virksomheder 850 nye administrative forpligtelser, og denne tendens ser ud til at fortsætte.

Højere energipriser og svær adgang til råvarer

En af de mest presserende udfordringer for europæiske virksomheder er de stigende energiomkostninger. I begyndelsen af 2024 var el- og gaspriserne i Europa mere end fordoblet sammenlignet med niveauet før Corona. Til sammenligning steg energipriserne i USA kun med omkring 30%. Ifølge Statista er gaspriserne i Europa 4-5 gange højere end i USA. Denne forskel i energiomkostninger påvirker selvsagt europæiske virksomheders konkurrenceevne negativt.

Derudover er EU-landene ekstremt afhængige af råvarer fra omverdenen. Ifølge IEA er produktionen af kritiske mineraler koncentreret i få geografiske områder, hvilket skaber udpræget bekymring for forsyningssikkerheden. Kina dominerer markedet for sjældne jordarter, litium og kobolt, som er essentielle for langt de fleste teknologiske produkter.

Manglende investeringer i forskning og udvikling

Forskning og udvikling (FoU) er afgørende for fremtidens vækst og beskæftigelse. Desværre investerer EU mindre i FoU sammenlignet med de mest toneangivende globale konkurrenter. De samlede investeringer i FoU i EU udgør 2,2% af BNP, mens USA investerer 3,5%. Denne forskel betyder, at europæiske virksomheder ofte er bagefter med at udvikle og implementere nye teknologier.

Ydermere, når nye produkter udvikles i Europa, er det en langsommelig og bureaukratisk proces, at få dem godkendt. Godkendelsestiderne for nye lægemidler og innovative grønne produkter er væsentligt længere i EU end i andre regioner. Dette forsinker markedsføringen af nye produkter og hæmmer europæiske virksomheders konkurrenceevne.

Få globale superstjerne-virksomheder

Kun tre virksomheder fra EU er blandt verdens 30 største virksomheder målt på markedsværdi. Danmark kan være stolt af Novo Nordisk, som er Europas største virksomhed, men der er få andre europæiske virksomheder, der kan følge trop. Ifølge IMF har EU-borgerne et velstandsniveau, der er 30% lavere end amerikanernes. Prognoser indikerer, at dette økonomiske efterslæb vil fortsætte i hvert fald de næste fem år.

Hvad tænker du? Hvordan skal vi reagere på disse betragtelige udfordringer? Hvordan sikrer vi fremtidig vækst og velstand for europæiske virksomheder og borgere?

Presidents Institute

Vi deler løbende nyheder fra Presidents Institute og det danske erhvervsliv på vores LinkedIn-profil.

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på danske og internationale erhvervsnyheder

Vil du høre mere?

Vores netværkskonsulenter står altid til rådighed for en samtale med dig, hvor du kan forvente:

• En gratis uforpligtende samtale

• Overblik over vores netværk

• Anbefaling på hvilket netværk matcher dig bedst

• Indsigt i hvordan vores netværk kan skabe værdi for dig

• Forståelse for dine forventninger til et netværk og hvordan Presidents Institute kan imødekomme dem.

Vi er her for at hjælpe dig med at træffe informerede beslutninger om, hvordan vores netværk kan være en ressourcefuld og givende del af din professionelle udvikling.

Snak med en netværkskonsulent

Ved at trykke på send accepterer du, at Presidents Institute kan behandle dine oplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik. Kontakt info@presidents.eu for at høre mere. Du kan altid fravælge enhver kommunikation igen